Via
Algarviana, 19 maart tot en met
8 april 2018.
Zondag
25-03-2018
Etappe 4; Vaqueiros – Cachopo (392 m, 996
inwoners). Afstand:
14.9 km.
Wolkenvelden, soms wat regen maar ook zon. 18˚.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Wat opvalt,
is dat er overal sinaasappel- en olijfbomen staan waar gewoon niets mee wordt
gedaan. De grond ligt vaak ook bezaaid met sinaasappels, zonde toch? Kunnen ze
er niets mee doen of is er gewoon niemand meer om het te oogsten? En wat moet je
er dan vervolgens mee? Eigenlijk een beetje triest allemaal. Bij elk dorp gaat
de daizer in de hand, niet alle honden stellen onze aanwezigheid op prijs. Aan
de rand van sommige akkers zien we typisch ronde waterbassins met daarop een
soort van schoepenrad. Sommige lijken nog in gebruik, maar de meeste zijn
vervallen en verroest.
![]() |
![]() |
Om
de paar kilometer staan er slordig op elkaar gestapelde bijenkasten. Dat zien we
al vanaf dat we gestart zijn in Alcoutim. Zo te zien is het voor lokaal gebruik. Hier geen gebruik van
insecticiden, het moet een eldorado voor deze bijen zijn. Ook vindt hier
productie van kurk plaats. Op de eiken staat het jaartal geschreven van de
oogst, een 4 betekent laatste oogst in 2014. Er wordt om de 10 jaar geoogst. Een
langdurig proces dus met een relatief geringe opbrengst. Zo nu en dan komen we
ook rommelige bergen met kurk tegen. Afval van afgekeurde kurk, of zou dit
allemaal nog te gebruiken zijn? Je weet het hier maar nooit.
![]() |
![]() |
Als we bij ons einddoel Cochopo aankomen, zien we ineens kinderen, de eerste in dagen. Dit dorp leeft nog. Het heeft een school en er staat een bus van de EVA geparkeerd. Dat we op hoogte zijn merken we ook aan de koude wind. Cochopo ligt op bijna 400 meter boven NAP. We zijn bijna niet meer warm te krijgen en dat verwacht je niet in de met hitte geassocieerde Algarve.
![]() |
![]() |
We hebben al gezien dat er op onze kamer geen verwarming is terwijl het er maar 14 graden is. Om die reden blijven we zo lang mogelijk in het restaurant zitten. Er is nog een gast op onze gang, die graag samen met ons wil dineren en ervaringen wil uitwisselen. De van origine Italiaanse vrouw woont en werkt na het behalen van haar PhD in Parijs. Ze reist met een gehuurde auto door de Algarve op zoek naar high-lights. Met Engels als voertaal en een flesje wijn om de tongen los te maken, hebben we het weer heel gezellig met elkaar.