Streekpad Nijmegen. 18-21 september 2015, (117 km).

Etappe 3  Ravenstein – Malden  (26,5 km)

Wolken en zonnige perioden, ongeveer 18 graden.

We zijn er vandaag vroeg bij en daarom starten we al iets na 9.00 uur vanaf het station van Ravenstein. We besteden nu wat meer aandacht aan de voormalige vesting. Het is zondagmorgen en ronduit stil in het middeleeuwse stadje. We lopen kriskras door verschillende straten en komen tot de conclusie, dat er nog best veel bewaard is uit de 19e eeuw. Als we om een kerk heen lopen zien we een enorm geblakerd gat in de bebouwing. Het ziet er vrij recent uit maar de brand blijkt al in 2012 te hebben gewoed.

Na de sightseeing lopen we verder langs de oever van de Maas en onder de brug van de A50 door, richting het gehucht Neerloon. Bij het nog kleinere Keent loopt het streekpad samen met het Airbornepad. Aan de beschrijvingen komen we te weten van het tijdelijke vliegveld wat hier in de uiterwaarden geweest moet zijn. Daar is nu niets meer van te zien. Het verhaal wat hier verteld wordt is haast te gek voor woorden. Een vergeten vliegveld dat een belangrijke rol in Market Garden had kunnen spelen als de geallieerden er eerder van af geweten zouden hebben. Op de grasbaan landen op 24 september 1944 meer dan 200 C-47's Dakota's met grote hoeveelheden materialen voor de grote aanval op Nijmegen en Arnhem.  

Na Keent zien we van verre 3 torenspitsen dichterbij komen. Even later zijn we in Velp, daar blijken er dus 2 van te zijn. Dit dorpje heeft een eeuwenoude kerk en daarnaast 2 enorme kloosters waarvan er nog 1 in gebruik is. We kijken in het oude kerkje wat nu als tentoonstellingsruimte wordt gebruikt. De zijmuur stamt uit het jaar 1200! Dat laten funderingstenen ook goed zien. Stenen van allerlei soort die gewoon bij elkaar gezocht werden en als muur werden opgebouwd.. Later is de kerk diverse malen aangepast en verbouwd. De beide kloosters zijn van begin 20e eeuw.  

Grave is het volgende hoogtepunt, ook hier nemen we ruim de tijd. Na een terrasje wijken we van de route af en kijken rond op een enorme aarden kogelvanger (kat) met uitzicht over Grave en het Arsenaal. Waar ooit het kasteel van de heren van Grave stond werden later magazijnen gebouwd. De kapel in de linker hoek was destijds een kruidhuis (1818) dat diverse oorlogen heeft weten te overleven.  Nu is het gebouwencomplex een restaurant annex evenementen/tentoonstellingsruimte. Iets verder komen we bij de grote en ook diepe Hampoort met zijn schuine doorgang om rechtstreekse beschietingen onmogelijk te maken. Ook weer heel bijzonder. Vreemd dat het pad hier niet langs gaat, het is maar een paar honderd meter om. Een stadswandeling is hier zeker de moeite waard. Het is goed om zo nu en dan even van de route af te wijken en zelf ook op verkenning te gaan. Google Earth kan daar heel behulpzaam bij zijn.

Als we Grave weer uitlopen zien we aan de Maas nog een poort en de eerste indruk is er een van verbazing, hier zou geen poort moeten zijn. Grave had toch nog maar 1 overgebleven poort? Het blijkt om een replica te gaan van de originele Maaspoort. Hij staat er een beetje verloren bij eerlijk gezegd, maar ondanks dat toch leuk gedaan. In het kader van de festiviteiten rond de herdenking van Market Garden is er vlak voor de Maas een replica tentenkamp uit WOII neergezet met veel historische voertuigen en mensen in uniform. Even later horen we schoten en zelfs mitrailleurvuur als er een schijngevecht wordt gehouden. Er is veel aandacht voor dit festijn, we zien er hele gezinnen met kinderen naar toe trekken. Lijkt ons een goede manier om de jeugd hier op deze wijze in te betrekken.

Nadat we de brug zijn overgestoken, lopen we langs het fraaie en ook rustige dorp Nederassalt. Hierna volgt een verbindingsstuk door de weilanden en landerijen. In het natuurgebied Overasseltse en Haterse Vennen aangekomen stuiten we op de restanten van de St. Walrickkapel met een heuse koortsboom. Een oude cultusplaats nog uit de  Germaanse tijd. Roverhoofdman Walrick had rond het jaar 1100 een beeldschone maar ernstig zieke dochter. Met een weinig wetenschappelijke methode, n..l. door een haarband in een gezegende boom op te hangen werden de koortsen verdreven. Het zal nu wel een andere koortsboom zijn maar blijkbaar helpt het nog steeds gezien het aantal frutsels wat overal in de bomen hangt. Een beetje bijgelovig zijn ze hier dus wel.

Een kilometer verder probeert men de heide terug te brengen. Dit resulteert op dit moment tot kale heuvels het ziet er uit alsof de bulldozers nog gisteren zijn vertrokken. Je moet er even doorheen kijken. Na het volgen van nog meer rivierduinen bereiken we na het oversteken van de A73 het Maas-Waal kanaal. Het is al na 17.00 uur als we in Malden de bus terug nemen richting Nijmegen. Na een pizzeria zijn we tegen 20.00 uur weer in het hotel.