Deltapad
Etappe
2. Maassluis-Ostvoorne
(18 km)
Dinsdag 1 september 2015
Het weer: Wisselend bewolkt met
soms wat zon en een enkele bui ± 19 graden.
Na alles ingepakt te hebben lopen we rond 9 uur van de camping en zijn in de kortste keren op het station van Hoek van Holland Haven. We rijden voor ons althans terug naar Maassluis Centrum en lopen vervolgens richting de haven. Een veerpont brengt ons voor € 1.60 na 6 minuten wachten naar de overkant van de Nieuwe Waterweg. We lopen daarna door Rozenburg, het bewoonde gedeelte van dit schiereiland en zijn verbaasd dat hier een redelijk gesloten enclave ligt temidden van allerlei zware petrochemische industrie en opslagtanks. Waarschijnlijk verdienen de mensen hun brood ermee, anders zou je toch niet snel voor een dergelijke woonplaats kiezen. Maar toch, door de diepe ligging tussen hoge dijken merk je er niet veel van dat je hier tussen het Botlek en de Europoort bent. We passeren een redelijk groot groentetuincomplex waar veel mensen een kasje hebben staan.
![]() |
![]() |
Als we langs het Calandkanaal lopen zien we de enorme betonnen windbrekers staan waar we het met zoon Roel over gehad hebben. Wij zien het vanaf de walkant, Roel als kapitein van een gastanker, van de waterkant. De windbrekers zijn gebouwd om grote autoveerponten uit Engeland vanwege de zijwindgevoeligheid veilig door dit kanaal te krijgen. De Calandsbrug zelf ziet er wat verwaarloosd uit, maar dat geldt eigenlijk voor alles wat we tot nu gezien hebben nadat we de veerpont hebben verlaten.
![]() |
![]() |
Na een lang pad te hebben gevolgd met overweldigend uitzicht op de Rotterdamse havens, doemt Den Briel voor ons op. Deze 17e eeuwse stad is een wirwar van nauwe straatjes en oude gebouwen. Het is ook veel groter dan we gedacht hadden. De stad heeft haar middeleeuwse karakter nog steeds, inclusief alle verdedigingswerken en stadswallen. We doorkruisen de stad en zien veel fraaie monumentale panden. In totaal heeft Brielle er 366! Teveel om allemaal apart op te noemen, je moet er echt zelf gaan kijken. Wat wel even genoemd moet worden zijn de 2 stadspoorten die Den Briel nog rijk is, de Langepoort en de Kaaipoort. Het kleine witte huisje dat zo alleen staat is niet zo onschuldig als het er uit ziet. Het diende destijds als kruitopslagplaats.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
We halen bij de Appie Heijn de boodschappen voor vanavond en lopen verder door de stad en over de stadswallen. Voor we Den Briel verlaten komen we langs de restanten van een andere oude stadspoort, de Noordpoort. We bekijken de fundamenten van wat ooit de grote stadspoort was waar de Watergeuzen voor hebben gestaan. De historische woorden die we allemaal op school geleerd hebben klonken op deze plek: “In naam van Oranje, doe open de poort”. Verdreven uit Engeland en met weinig te verliezen veroverden de Oranjegezinden Den Briel op 1 april 1572. Het wordt gezien als de trigger voor de opstand der Nederlanden tegen de Spaanse hertog van Alva. Een heel bijzondere plek dus.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Na Den Briel weer een lang pad richting de Stenen Baak, een in 1630 gebouwde vuurtoren ten behoeve van de scheepsvaart op de monding van de toenmalige Maas. De toren heeft tot 1781 dienst gedaan. In het begin van de 18e eeuw werden verdedigingswerken en een klein fort voor de toren aangelegd ter versterking van de vesting Brielle. De verdedigingswerken zijn deels gerestaureerd en worden nu door vrijwilligers onderhouden.
Vlak na de Baak begint een enorme open camping, het Molencaten Park “De Kruininger Gors”. Niet helemaal ons ding. Een stukje gevoel van veiligheid is ook belangrijk.
We weten een kleine camping te vinden (de Gorshoeve) waar we niemand kunnen vinden om ons aan te melden. We zetten de tent maar ergens neer en blijven er de rest van de avond. Het is overigens wel even uitkijken waar we de tent neerzetten want er wordt veel regen verwacht. Later die avond komt er iemand van de camping langs fietsen en staan we er niet meer illegaal.